Vjerojatno ste već čuli za antioksidante, jer su postali prava zvijezda u svijetu kozmetički aktivnih sastojaka. Zašto su tako važni?🧡💛

U našem tijelu se tijekom metaboličkih procesa stvaraju slobodni radikali, među kojima su najčešći i najpoznatiji reaktivni kisikovi spojevi (ROS).

Slobodni radikali su nestabilne molekule koje napadaju naše stanice, uzrokuju oštećenja DNA, lipida i proteina te mijenjaju njihovu strukturu i funkciju. To se naziva oksidativni stres, koji može dovesti do starenja (pojava bora!), bolesti i drugih problema.

Naše tijelo ima vlastite zaštitne mehanizme koji se bore protiv ovih tvari, ali što smo stariji, tijelo je manje sposobno samo se boriti protiv slobodnih radikala bez vanjske pomoći. Zato su sastojci s antioksidativnim djelovanjem sve važniji jer imaju sposobnost zaštite našeg tijela od ROS-a i njihovih loših učinaka. 🤓

Ali što su zapravo antioksidanti i kako djeluju?

Vjerojatno je već jasno da su antioksidanti tvari koje se bore protiv slobodnih radikala i sprječavaju/smanjuju oksidativni stres i njegove posljedice. Djeluju tako da prenesu svoj elektron ili vodik na slobodni radikal, čime on postaje manje reaktivan.

Antioksidant se sam mijenja u stabilan radikal koji je manje agresivan prema okolišu. Primjer jednog od najpoznatijih antioksidanata je vitamin C. Kad se vitamin C susretne sa slobodnim radikalom, predaje mu elektron i tako sprječava štetne učinke radikala.🍊🍋

(9) 45,48  (342,67 kn) 36,38  (274,11 kn)
(2) 22,09  (166,44 kn) 17,67  (133,13 kn)

Antioksidanti se mogu dodavati kozmetičkim proizvodima radi produženja njihove (oksidativne) stabilnosti, posebno ako sadrže puno ulja ili maslaca, ili se koriste kao aktivni sastojci s antioksidativnim djelovanjem.

Zašto je onda dobro koristiti antioksidante kao aktivne sastojke u kozmetičkim proizvodima i nanositi ih na kožu? Naša površina kože sastoji se od keratinocita koji su prekriveni mješavinom ceramida, masnih kiselina, kolesterola i lipida. 🧱Ti spojevi osjetljivi su  na lipidnu peroksidaciju (tj. razgradnju masnih kiselina, kolesterola itd.) ako su izloženi slobodnim radikalima. To može dovesti do preranog starenja i oštećenja kožne barijere. 👵🏻〰️

(4) 81,68  (615,42 kn) 65,34  (492,30 kn)
70,17  (528,70 kn) 56,14  (422,99 kn)

Neki vanjski faktori, poput pušenja🚬, stresa i izlaganja sunčevom zračenju☀️, dodatno povećavaju nastanak slobodnih radikala. Ljeti, kada je sunce jače, posebno je preporučljivo koristiti kozmetičke proizvode s antioksidativnim djelovanjem.

Naime, sunce ili UV zračenje uzrokuju veću proizvodnju slobodnih radikala i oksidativni stres, stoga nam je potrebna dodatna vanjska pomoć kako bismo izbjegli štetne posljedice.

Preporučuje se upotreba tih proizvoda ujutro i navečer. Ujutro, kako bi uhvatili te nekoliko “radikalčića” koji unatoč redovitoj uporabi proizvoda za zaštitu od sunca i dalje nastaju, i navečer, kako bismo pomogli koži da se oporavi. 😅

33,78  (254,52 kn)
27,02  (203,58 kn)
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Koji proizvodi Rilastil sadrže aktivne sastojke s antioksidativnim djelovanjem?

Proizvodi linija Rilastil Intense C, D-Clar i Multirepair sadrže aktivne sastojke s antioksidativnim djelovanjem, kao i druge učinkovite sastojke koji doprinose različitim učincima na kožu.

Aktivni sastojci s antioksidativnim djelovanjem:

  • Proizvodi linije Intense C sadrže visokotehnološki vitamin C.
  • Proizvodi linije D-Clar sadrže CLARI-TECH kompleks (vitamin C, niacinamid i tetrapeptid-30) i vitamin E.
  • Proizvodi linije Multirepair sadrže Detoxiox (ekstrakt španjolske masline koji sadrži visoki udio hydroxytyrosola (>20%), tyrosola i polifenola) i visokotehnološki vitamin C.

Pobrinite se za ljepotu kože izvana (provjerite našu ponudu proizvoda koji djeluju (također) antioksidativno) i iznutra – uravnoteženom prehranom bogatom antioksidansima (svježe voće, povrće, žitarice) 🥝🍋🍊.

Vaša koža će vam biti zahvalna! 💕

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.