Što su uopće “backne”?

Ljeto je u punom jeku, a vi brinete o izgledu svojih leđa u majicama bez rukava i kupaćim kostimima? Bez brige! Pogledajmo što uzrokuje tzv. “backne” i rješenja kako biste samouvjereno zakoračili u ljeto!

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti s kojom se suočava više od 90% ljudi barem jednom u životu. Obično, kada govorimo o aknama, prvo pomislimo na akne na licu, ali znamo da se mogu pojaviti i na drugim dijelovima tijela. Izraz “backne” se odnosi specifično na akne na leđima i izvedenica je engleskog izraza “back acne”. U osnovi, to su i dalje akne koje su multifaktorska i složena bolest, mogu se pojaviti zbog različitih uzroka kao što su hormonalna neravnoteža, stres, upotreba određenih lijekova, komedogenih proizvoda, prehrana, genetika itd.

Što se događa u pilosebacealnoj jedinici (područje pora gdje se nalazi i lojna žlijezda i dlaka) da nastane akna?

 1. Hiperkeratoza – to je prekomjerna produkcija keratinocita koji se ne mogu normalno i dovoljno brzo ljuštiti. Kao posljedica toga, stvara se čep koji zatvara poru/folikul dlake – pilosebacealnu jedinicu i stvara mikrokomedon, kasnije (otvoreni/zatvoreni) komedon.
 2. Hiperseboreja – povećana aktivnost lojnih žlijezda i posljedično povećana količina sebuma, što uzrokuje masni izgled i začepljenje pora/pilosebacealne jedinice. 🌝
 3. Bakterije Cutibacterium Acnes prekomjerno se razmnožavaju u navedenim uvjetima jer im za rast treba anaerobno okruženje (bez kisika) i dovoljna količina hrane – sebuma.🦠
 4. Upala nastaje zbog razgradnje sebuma, pri čemu se oslobađaju slobodne masne kiseline. Prisutnost tih kiselina potiče stvaranje upalnih medijatora, što dovodi do upalnog procesa – boli, crvenila, otekline.🛑

To dovodi do nastanka akni, koje se mogu pojaviti kao zatvoreni, otvoreni komedoni, papule, pustule, čvorići pa čak i ciste.

Kako si pomoći?

Pri rješavanju akni želimo ne samo poboljšati izgled kože, već i spriječiti ponovne izbijanja različitih oblika akni. Pri tome trebamo uzeti u obzir različite stadije akni:

 • Blage: komedoni, nekoliko papula i pustula
 • Umjerene: papule i pustule, rijetki nodusi
 • Teške: nodusi, ciste.

U slučaju blagih i umjerenih akni možete si pomoći s našom linijom Rilastil Acnestil, čiji proizvodi djeluju na sve 4 uzroka nastanka akni; hiperkeratozu, seboreju, bakterije C. Acnes i upalu. Prvo preporučujemo čišćenje s Rilastil Acnestil gelom za čišćenje, a zatim nanošenje Rilastil Acnestil mikro-pilinga na suhu i očišćenu kožu. Po želji i za još bolje rezultate, nanesite Rilastil Acnestil PB gel i Rilastil Acnestil kremu.

U slučaju teških akni preporučujemo konzultaciju s dermatologom kao primarno rješenje, dok liniju Rilastil Acnestil možete koristiti kao potpornu njegu.💚

(29) 31,44  (236,88 kn) 25,15  (189,49 kn)
(4) 21,24  (160,03 kn) 16,99  (128,01 kn)
(22) 20,07  (151,22 kn) 16,06  (121,00 kn)
(9) 19,08  (143,76 kn) 15,26  (114,98 kn)

Dodatni savjeti:

 • Izbjegavajte istiskivanje prištića: iako je ponekad primamljivo istiskivati prištiće, to može oštetiti kožu i uzrokovati ožiljke ili infekcije te zapravo pogoršati stanje.
 • Redovito čistite kožu, posebno nakon vježbanja. Nakon tuširanja, obucite čistu odjeću i izbjegavajte agresivno trljanje kože jer to može pogoršati akne.
 • Ograničite upotrebu sportske opreme ili teških ruksaka koji mogu uzrokovati trenje i nadraživanje.
 • Pripazite na upotrebu čistih ručnika, posteljine i navlaka za jastuke.
 • Opustite se i kontrolirajte stres.
 • Ljeti ne zaboravite koristiti zaštitnu kremu za sunčanje kako biste zaštitili kožu od štetnih UV zraka koji mogu pogoršati akne.
 • Koristite kozmetičke proizvode koji su prikladni za kožu sklona aknama i birajte višenamjenske proizvode koji ne začepljuju pore. Preporučujemo liniju Rilastil Acnestil.

Nemojte zaboraviti da je za postizanje čiste i zdrave kože potrebno vrijeme i dosljednost. S pravilnom njegom i preventivnim mjerama možete se riješiti prištića na leđima i prepustiti se svom sjajnom samopouzdanju. ✨💚

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.