FUNGAL ACNE – “Akne” uzrokovane gljivicama – Pityrosporum folliculitis.

FUNGAL ACNE – “Akne” uzrokovane gljivicama – Pityrosporum folliculitis.

Jeste li se ikada zapitali kako vam se stanje s aknama ne popravlja, unatoč tome što ste učinili sve za njegu kože sklone aknama. Koristiš li prikladne proizvode, redovito čistiš kožu, ne ideš u krevet našminkana, ali se stanje tvoje kože još uvijek nije poboljšalo? Postoji mogućnost da imate “Fungal acne” ili Pityrosporum folikulitis.

“Fungal acne” često se pogrešno dijagnosticiraju kao akne vulgaris jer izgledaju kao akne. Međutim, mogu se zamijeniti s bakterijskim folikulitisom ili steroidnim aknama, ali rjeđe. Razlika se uočava kada takva koža jednostavno ne reagira na tipično liječenje običnih akni. Za lakšu predstavu priložili smo sliku.

˝Fungal acne˝ su zapravo povezane s gljivicom kvasca zvanom Malessezia furfur, koja je prirodno prisutna u mikroflori kože. Između ostalog, ovaj kvasac uzrokuje seboroični dermatitis, ali se povezuje i s peruti i drugim kožnim bolestima. “Fungal acne” mogu se pojaviti s aknama ili kao rezultat liječenja akni.

Što su zapravo “Fungal acne” i kako izgledaju?

To je kožni poremećaj uzrokovan prekomjernim rastom gljivica kvasca u folikulima dlake. Naše tijelo inače može održavati normalnu razinu mikroorganizama na koži, uključujući i kvasac. Međutim, ako je ravnoteža narušena, može doći do prekomjernog rasta gljivica.

Ove erupcije su obično male, crvene kvržice koje nastaju iz folikula dlake. Promjene na koži će vas svrbiti, ali neće postati upaljene ili bolne. “Gljivične akne” se razlikuju od običnih akni po tome što nećete vidjeti mitesere, pustule , bolne čvorove i ciste. Takva koža također neće reagirati na klasični tretman akni, ali će trebati drugačiji pristup liječenju.

Jedno istraživanje pokazalo je da je najčešće mjesto za “funualne akne” lice, a zatim leđa, površine ruku, prsa i vrat. Na licu se ove akne najčešće pojavljuju na području brade i donje čeljusti. Međutim, svrbež je bio prisutan u gotovo 80% slučajeva u studiji.

˝Gljivične akne˝ su česte kod adolescenata i muškaraca, a to se pripisuje pojačanoj aktivnosti žlijezda lojnica i kolonizaciji gljivica kvasca. Ostali mogući čimbenici/uvjeti za nastanak “gljivičnih akni”:

  • Vruće, vlažno okruženje
  • Ljudi koji se pretjerano znoje
  • Uzimanje antibiotika (tetraciklina)
  • Uzimanje kortikosteroida
  • Korištenje imunosupresiva
  • Veza sa sistemskim bolestima (dijabetes)
  • Nošenje uske odjeće
  • Promijenjena prehrana

Kako nastaju “fungal acne”?

Žlijezde lojnice u našoj koži proizvode sebum, ali ga mogu proizvoditi i prekomjerno. Pore ​​i folikuli dlake mogu se začepiti sebumom, bakterijama ili kvascem jer ga ima previše. Bakterije mogu uzrokovati akne (tipične acne vulgaris). Kvasac, međutim, može uzrokovati upalu folikula dlake, što vidimo kao “fungal acne”. U donjoj tablici ukratko smo saželi glavne značajke i razlike između uobičajenih i “fungal acne”.

Kako liječimo “fungal acne”?

Zapamtite da je ovo stanje uzrokovano kvascem Malessezia furfur, koji, međutim, neće reagirati na tradicionalne antibakterijske i protuupalne lijekove za akne. Potreban je tretman protiv gljivica ili kvasca.

Za blaži oblik bolesti možete si pomoći našom Rilastil Acnestil linijom, koja osim brojnih sastojaka koji djeluju protiv klasičnih akni, sadrži i klorheksidin, sastojak koji djeluje protiv bakterija i gljivica te stoga dobro djeluje u borbi protiv gljivičnih akni.. Posebno preporučamo korištenje Acnestil PB gela koji sadrži prebiotike α-glukan oligosaharid i tri različita postbiotika Lactobacillus Ferment, Ectoin, Hydrolyzed Yeast Protein, koji uravnotežuju mikrobiotu i balansiraju ekosustav kože, što pomaže u smanjenju gljivica na koži.

Ako se vaše stanje ne poboljša unatoč pravilnoj njezi, savjetujemo vam da posjetite dermatologa. Za teže epidemije, vaš dermatolog može propisati lokalni ili oralni antifungalni lijek. U slučaju kombinacije acne vulgaris i “gljivičnih akni”, bit će potrebna kombinacija antifungalnih i lijekova protiv akni.

Primjeri u praksi

22-godišnjakinja prijavljuje masnu kožu s papulama koje svrbe na čelu, prsima, leđima, rukama i vratu. Prije je koristila tipične lijekove protiv akni jer se s njima borila od svoje 15. godine. Prije dvije godine uspješno je kontrolirala izbijanje akni koristeći azelaičnu kiselinu dva puta dnevno i sredstvo za čišćenje salicilne kiseline. Kada su se ˝akne˝ ponovno pojavile, počela je koristiti 0,1% tretinoina u gelu, 2,5% adapalena i benzoil peroksida u gelu. Sve joj to nije nimalo pomoglo. Također je pazila na prehranu i povećala količinu vode koju pije dnevno. Vodila je računa o dobrom snu, često mijenjala navlaku na jastuku, ali se stanje njezine kože i dalje nije popravljalo.

Napravili su joj biopsiju gornjeg dijela leđa i otkrili prisutnost gljivice Pityrosporum ili Malassezia.

U ovom slučaju možemo vidjeti kako pogrešna dijagnoza može pogoršati ili poboljšati gljivične akne. Obavještavanje o ˝Gljivičnim aknama˝ oz. točnije Pityrosporum folikulitis je vrlo važan za lakšu identifikaciju.

Rilastil Acnestil linija je također pogodna za osobe koje sumnjaju na “gljivične akne” ili. Pityrosporum folikulitis.

Liteatura:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970831/
Gaitanis G, Velegraki A, Mayser P, et al. Skin diseases associated with Malassezia yeasts: facts and controversies. Clin Dermatol. 2013;31:455–463.
Potter BS, Burgoon CF, Johnson WC. Pityrosporum folliculitis. Report of seven cases and review of the Pityrosporum organism. Arch Dermatol. 1973;107:388–391.
Yu HJ, Lee SK, Son SJ, et al. Steroid acne vs Pityrosporum folliculitis: the incidence of Pityrosporum ovale and the effect of antifungal drugs in steroid acne. Int J Dermatol. 1998;37:772–777.