ZDRAV MUKOCILIARNI SISTEM I NJEGOVO FUNKCIONIRANJE

Zdrav mukocilijarni sustav osnova je ZDRAVE NOSNE SLUZI. Za normalno disanje potrebno je zdravo stanje nosne sluznice. Nosnu šupljinu prekrivaju sluznice s mikroskopskim dlačicama zvanim cilijama. U sluznici, koja je dobro prokrvljena, također ima mnogo žlijezda. Sluznica nosa prekrivena je tankim slojem sluzi, koji je zaštitni sloj za čestice prašine, alergene i pelud. Treplje trepere kroz vodeni sloj i ispiru nakupljenu sluz sa nečistoćama prema grlu i dalje prema želucu. U želucu jaka želučana kiselina uništava bacile, prašinu i alergene. Mukocilijarni sustav važan je dio obrambenog mehanizma našeg tijela, pruža zaštitu od infekcija gornjih dišnih putova i prvi je zaštitni sloj protiv peludi, klica i alergena. Oslabljeni mukocilijarni sustav – UPALNA NOSNE SLUZI. Prehlada, gripa i alergije oslabljuju mukocilijarni sustav, uzrokuju upalu nosne sluznice i pojačano izlučivanje sluzi.

  • Upaljena, zadebljala i suha nosna sluznica: Kada se nosna sluznica upali i zadeblja, nosna sluz se zgusne i postane ljepljiva. Kretanje trepavica je usporeno, trepetljike leže i sluz je teško potisnuti prema grlu. Treplje su krhke, pa često zapnu u sluzi i mogu se prekinuti. Cilijama trebaju oko 2 tjedna da narastu, a za to vrijeme je poremećena funkcija mukocilijarnog sustava.
  • Začepljenje nosa: Najčešći uzrok začepljenja nosa je prolazno oticanje sluznice zbog prehlade ili alergije. Kada nosna sluznica natekne, stvara i izlučuje više sluzi. Ova sluz često začepljuje nosne prolaze, što otežava cilijama pomicanje sluzi prema grlu. To može uzrokovati pucanje trepetljika i tako oslabiti funkcioniranje mukocilijarnog sustava.

Što možete učiniti za održavanje zdravog mukocilijarnog sustava – ZDRAVI NOS?

Održavanje zdravog mukocilijarnog sustava vrlo je važno i osnova je za zdravu nosnu sluznicu i pruža zaštitu od infekcija gornjih dišnih putova. Važno je da je sloj nosne sluznice tanak, a time i manje ljepljiv i lakši za kretanje. Razrjeđivanjem i ispiranjem viška nosne sluzi izotoničnom otopinom morske vode (fiziološka otopina) postižemo da je nosna sluznica tanka, manje ljepljiva i lakša za kretanje, pa uspostavljamo pravilno funkcioniranje mukocilijarnog sustava.

Izotonična (fiziološka) linija je svakodnevna higijena.

Što možemo učiniti kada je mukocilijarni sustav uništen – ZAPALJENI NOS?

Razrjeđivanjem i ispiranjem viška nosne sluzi hipertoničnom otopinom morske vode obnavljamo funkcioniranje mukocilijarnog sustava, jer povećavamo brzinu treperenja nosnih trepavica, uspostavljamo ispravan smjer kretanja cilija, koji potiskuje razrijeđenu sluz nakupljena s nečistoćama prema grlu Želučana kiselina. Upala nosne sluznice popušta, smanjuju se simptomi prehlade, gripe i alergija. Sluznica nosa ponovno postaje tanka i lakše se kreće.

Hipertonična linija odštopava nos.